ANAF se pune cu tunurile pe acești români. Cum riști să te viziteze antifrauda dacă faci bani din Facebook sau Instagram
Inspectorii ANAF se dau peste cap pentru a aduce sume cât mai generoase la bugetul de stat. În contextul în care nu prea pot să recupereze bani de la marii giganți care activează pe teritoriul României, s-au gândit să se uite la cei care fac ciubucuri din online.
Într-un nou comunicat al ANAF se atrage atenția asupra unor practici cât se poate de agresive la adresa românilor care generează venituri din activități specifice mediului online. Lista din spatele acestei inițiative este destul de stufoasă, dar poți s-o vezi ca fiind monetizarea publicării de conținut multimedia pe website-uri, rețele de socializare și diferite platforme audio-video. De asemenea, dacă faci bani din vânzarea de programe sau aplicații software pe platforme dedicate, ești, de asemenea, luat în vizor.
ANAF te ia în vizor, dacă faci bani pe internet
„ANAF se adaptează evoluţiei tehnologiei şi verifică veniturile obţinute din activităţi specifice mediului online, precum monetizarea publicării de conţinut multimedia pe website-uri, reţele de socializare şi platforme audio-video (Facebook, YouTube s.a.), sau din vânzarea de programe/aplicaţii software pe platforme dedicate, precum Google Play Store”, se menţionează în comunicat.
În teorie, controalele din acest spectru au început în 2021 și au vizat aproape exclusiv persoane fizice, oameni obișnuiți care desfășoară activități online. Numărul ”victimelor” nu a fost fabulos, doar 35, dar banii din spate, incredibili. Inspectorii de la antifraudă au sesizat că aproximativ 26,33 milioane de lei nu au fost declarați de respectivele persoane, parțial sau integral. În cazul lor, au fost deja emise decizii de impunere.
„Una dintre cele mai mari sume nedeclarate, identificată până în prezent, este de 2,11 milioane lei. Aceasta a fost obţinută în perioada 2016-2017 de către o persoană născută în anul 1993, care a monetizat prin Google AdSense traficul generat de conţinutul publicat pe un site web. Pe numele acestei persoane a fost emisă Decizie de impunere pentru suma de 483.587 lei. Trebuie menţionat că, în aceeaşi măsură, există şi persoane care şi-au declarat veniturile obţinute din aceste activităţi. De exemplu, o persoană născută în 1985 a obţinut în perioada 2020-2021 venituri totale de circa 1,70 milioane lei şi a depus Declaraţia Unică, în care a declarat venitul net impozabil obţinut în 2020, şi a achitat impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente”, au precizat reprezentanţii ANAF.